۱۴۰۳ آذر ۲۷, سه‌شنبه

6 مورد از آداب و رسوم عروسی در یزد!

با وجود آن که فرهنگ و رسم‌های ما ایرانی‌ها در بسیاری از جنبه‌ها مشابه هستند، هر منطقه و هر شهری ویژگی‌های خاص خود را دارد که آن را از سایر نقاط متمایز می‌کند. در این مقاله به آداب و رسوم عروسی در یزد پرداخته می‌شود، تا شما با جزئیات این سنت‌های زیبا و خاص آشنا شوید و در صورتی که قصد ازدواج با افراد یزدی را دارید، اطلاعات جامعی درباره آن‌ها داشته باشید.

 

این روزها، با توجه به پیشرفت ارتباطات میان افراد از شهرها و فرهنگ‌های مختلف، ازدواج‌های بین‌فرهنگی به مراتب بیشتر از گذشته شده است. در این شرایط، آگاهی از تفاوت‌های فرهنگی می‌تواند به هماهنگی و تفاهم بیشتر زوجین کمک کند. اگر شما نیز به عروسی یا نامزدی در یزد دعوت شده‌اید یا قصد دارید با افراد این دیار وصلت کنید، ادامه این مطلب می‌تواند برای شما مفید باشد.

 

مرحله آشنایی و خواستگاری
آداب و رسوم عروسی در یزد

مرحله آشنایی و خواستگاری

 

آغاز مراحل ازدواج در یزد، مانند بسیاری از دیگر شهرهای ایران، با آشنایی اولیه شروع می‌شود. در صورتی که داماد خود عروس را پسندیده باشد، او ابتدا عروس خانم را به خانواده خود معرفی می‌کند و سپس مادر یا خواهر داماد برای آشنایی بیشتر به منزل عروس خانم می‌روند. در صورتی که داماد هیچ فرد خاصی را مد نظر نداشته باشد، خانواده داماد به جستجو برای یافتن دختر مناسبی پرداخته و جلسه اولیه آشنایی میان دو خانواده برگزار می‌شود.

 

در صورت رسیدن به توافقات اولیه، خواستگاری رسمی برگزار می‌شود. در این مراسم، خانواده‌های عروس و داماد به همراه بزرگان فامیل در منزل عروس گرد هم آمده و تاریخ عقد، مهریه، مراسم عروسی و سایر جزئیات مربوط به زندگی مشترک را مشخص می‌کنند. یکی از آداب جالب و خاص یزدی‌ها، خرید هدیه برای عروس توسط داماد است که معمولاً شامل طلا، کیف، کفش یا پارچه می‌شود. جالب‌تر این که در بسیاری از خانواده‌های یزدی، هدایای اضافی برای اعضای خانواده عروس نیز خریداری می‌شود. همچنین، چند روز بعد از خواستگاری، اقوام درجه یک عروس به منزل داماد می‌روند تا تبریک‌های خود را به همراه کله قند، گل، پارچه و هدایای دیگر به آن‌ها برسانند.

 

مراسم عقد کنان و برگزاری عروسی

مراسم عقد کنان و برگزاری عروسی

 

پس از تعیین تاریخ عقد در جلسه خواستگاری، عروس و داماد شروع به تدارکات مراسم خود می‌کنند. در یزد، اگر مراسم عقد و عروسی به صورت جداگانه برگزار شود، طبق سنت‌های رایج، هزینه برگزاری مراسم عقد بر عهده خانواده عروس است، در حالی که داماد مسئول پرداخت هزینه‌های جانبی مانند آرایشگاه عروس می‌باشد. جهیزیه نیز عمدتاً توسط خانواده عروس تهیه می‌شود و داماد به خرید برخی وسایل ضروری مانند یخچال، تلویزیون و سایر وسایل زندگی می‌ پردازد.

در صورتی که مراسم عقد در تالار برگزار نشود، سفره عقد در منزل عروس برپا می‌شود. این سفره یکی از زیباترین و نمادین ‌ترین سفره‌های عقد در کشور است که شامل خوراکی‌هایی مانند تخم مرغ، نبات، قرآن مجید، کاسه نبات، نقل و نبات، نان و پنیر، کاسه فندق و بادام، گل، میوه، عسل و نان است. هر کدام از این وسایل نمادهایی از خوشبختی، پول، سلامت و آرامش برای زندگی مشترک هستند.

 

مراسم قند ساییدن و سوزن ‌دوزی

 

یکی از مراسم‌های جالب و سنتی که هنوز در بسیاری از عقدها و عروسی‌های یزدی‌ها برگزار می‌شود، مراسم قند ساییدن و سوزن‌دوزی است. در این مراسم، یک پارچه توری سفید توسط دختران دم بخت بر سر عروس و داماد قرار داده می‌شود، سپس یک دختر قند را بر روی این پارچه می‌ساید و دختر دیگر سوزن و پارچه سفید را در دست گرفته و اشعاری همچون “می‌سابم، می‌سابم، می‌دوزم، می‌دوزم” را می‌خواند. این مراسم با خواندن اشعار سنتی به مهر و محبت میان عروس و داماد افزوده می‌شود. در ادامه، نام سایر زوج‌های جوان نیز در این مراسم آورده می‌ شود.

 

مراسم پس از عقد و جشن‌ها

مراسم پس از عقد و جشن‌ها

 

پس از خواندن خطبه عقد، مراسم جشن و پذیرایی از مهمانان آغاز می‌شود. در آداب و رسوم یزدی‌ها، معمولاً از قندهای ساییده‌شده در گلاب ریخته و به عنوان شربت به مهمانان داده می‌شود تا کام همه شیرین شود. یکی از رسوم جالب دیگر این است که یکی از اقوام عروس ظرف آبی به همراه مقداری پول به مراسم می‌آورد و داماد در آن پول می‌ریزد. سپس این آب در راهرو یا حیاط خانه ریخته می‌شود و پول‌ها به عنوان شگون به مهمانان داده می‌ شود.

 

مراسم عروسی

 

در یزد، مانند بسیاری از شهرهای دیگر، ممکن است مراسم عقد و عروسی به صورت جداگانه برگزار شود. در صورت برگزاری این مراسم‌ها جداگانه، معمولاً چند روز قبل از مراسم عروسی، عروس و داماد برای خرید و آماده‌سازی مراسم به همراه خانواده‌های خود به بازار می‌روند. طبق سنت‌های یزدی، تا یک هفته قبل از مراسم، عروس جهیزیه خود را در خانه داماد می‌چیند و سه روز قبل از عروسی یک جشن کوچک در خانه داماد برگزار می‌شود که در آن فقط خانم‌ها حضور دارند و بیشتر به آشنایی با یکدیگر می‌پردازند.

 

در روز عروسی، جشن بزرگی با حضور آقایان و خانم‌ها به طور جداگانه برگزار می‌شود و در پایان مراسم، مهمانان همراه با عروس و داماد تا خانه بخت همراهی می‌کنند. در نزدیکی خانه، پدر داماد و داماد هر کدام هدیه‌ای به عنوان شگون به عروس می‌دهند و سپس پدر عروس مراسم پاانداز را برگزار می‌کند. در نهایت، عروس و داماد به خانه خود می‌روند و مهمانان از آن‌ها خداحافظی می‌کنند.

 

پا تختی و زندگی ساده یزدی‌ ها

پا تختی و زندگی ساده یزدی‌ ها

 

چند روز بعد از مراسم عروسی، مراسم پاتختی در منزل داماد برگزار می‌شود که در آن مهمانان هدایای نقدی و غیرنقدی خود را به عروس و داماد تقدیم می‌کنند. برخلاف بسیاری از شهرهای دیگر که در مراسم‌های عروسی به تجملات و چشم و هم‌چشمی‌ها توجه زیادی می‌شود، زوج‌های یزدی علاقه‌ای به تجملات ندارند و زندگی مشترک خود را با سادگی و عشق شروع می‌کنند. در واقع، آداب و رسوم عروسی در یزد بیشتر بر عشق و محبت، اصالت خانواده و اهمیت ارتباطات انسانی تأکید دارند.

 

در نهایت، عروسی در یزد نه تنها یک رویداد فرهنگی بلکه یک جشن از صمیمیت، محبت و همراهی میان خانواده‌ها است که در آن ارزش‌های اجتماعی و خانوادگی نقش مهمی ایفا می‌کنند.

 

نوشته 6 مورد از آداب و رسوم عروسی در یزد! اولین بار در تشریفات گل‌گشت. پدیدار شد.



source https://tashrifatgolgasht.com/wedding-customs-and-traditions-in-yazd/

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

35 ایده برای سوپرایز عشقتان در روز ولنتاین!

با نزدیک شدن به ولنتاین، دیگر زمانی زیاد تا این روز خاص نمانده است. به زودی فروشگاه‌ها از قلب‌های قرمز، جعبه‌های شکلات قلبی، عروسک‌های خرسی ...